Q- FAQ

FAQ


- få mere uddybende oplysninger

Dette afsnit handler om decodere.

De forskellige funktioner, som er anført på hver decodertype, forklares mere uddybebde herunder.


Viser visuelt hvilke muligheder decoderen har.

Tilslutninger til transformator og spor.

Tilslutningsterminaler med. nummerering og polarisering.

Tilslutningsterminaler med. nummerering og polarisering

Tilslutningsterminaler mærket med "p" er tilslutninger, som har præcisionsdæmpning.




1. DynamicPower:

 

  • Qdecodere har en indbygget strømbegrænsning for at beskytte de tilsluttede komponenter, af hvilke nogle godt kan overskride den normale grænse for decoderen, f.eks. ved start at en komponent, eller lys tændes. For at modvirke overbelastning, giver decodere med DynamicPower i en kortere periode en overspænding, men dog således, at den gennemsnitlige strømforbrug ikke overskrides. Denne egenskab er meget værdsat af brugere af f.eks. magnetsporskifter, som med DynamicPower får det lille ekstra strømboost, der får skiftet til at virke problemfrit.

 

  • Bemærk: Med denne funktion giver decoderen i et 1/2 sekund den dobbelte maksimalstrøm. 4 Ampere i stedet for de normale max 2 Ampere.




      2. PecisionDimming:

       


      • Qdecodere med præcisionsdæmpning tillader forbindelserne tilsluttet klemmer markeret med en "P"
        høj præcisionskontrol, som selv med superlysende lamper åbner jævnt og motorer starter ekstremt blidt op.

      • Teksniske forhold:

        Forbindelserne kan have mellem 30.000 til 60.000 trin, som fader ind og ud, og frekvensen kan justeres mellem 1 Hz og 65 kHz med trin på 1 Hz.

      • Forbindelser uden præcisionDæmpning (andre klemmer end mærket med "P") muliggør op til 100 dæmpningsniveauer ved 1 ... 250 Hz.

         

         

         


        3. PerfectLight:


        • En dekoder udstyret med PerfectLight, har mange forskellige og praktiske funktioner til forskellige lysmuligheder og forhold:

         

        • Stearinlys, lysstofrør, gaslygter, svejselys, fyrtårn og mange andrelyskilder med lamper og led gengivet realistisk. Hver effekt er individuel styret så flere lys også "brænde" forskelligt - og endvidere er en mulighed, der får alle til at flimre på samme tid også indbygget. Og egenskaberne ved effekterne kan ændres/defineres af brugeren selv gennem programmeringen.

         

        • Tilfældige lysvariationer bringer liv i modelverdenen og kan kombineres med forskellige lyseffekter som f.eks. løbende lys, varierende lysintensitet og vandrende lysstænger, som er lette at styre gennem decoderens opsætning. Hver udgang kan defineres individuelt med f.eks. puls, puls/blinkoperation, og kan indstilles med blinkende tider på 1/100 sekund op til 11 minutter, samt justere lysstyrken op og ned. Dæmpningstider indstilles ligeledes individuel for hver udgang. 

         

        • Bemærk: Sporskiftedekoderne ZA1-16N og ZA2-16N tillader kun kontinuerlig- og impulsdrift.






        4. PerfectSignal:


        • En dekoder udstyret med perfectSignal indstillet til danske signaler, har alle danske signaler indlejret i decoderen, og programmeres gennem programmeringsenheden (QD054).
          Signalerne arbejder nøjagtig som signaler i virkeligheden - inklusive fast lys og blinkende lys, som kan styres som en glødepære med hurtig tænding, og med langsom udglødning, når den slukkes. En fantastisk effekt, i modsætning til blot en on-off-effekt. Og signalerne kan flimre med 16 2/3 Hz.


        • Hvert signal kan betjenes via et analogt system eller gennem et digitalt system. Analoge anlæg kan styres vha. trykknapper, således at anlæg med analoge signaler også kan få naturtro virkende signaler på anlægget.


                      • Hvor mange signaler kan man tilkoble en dekoder?


        • Besvarelse af dette fælles spørgsmål er let og vanskeligt på samme tid: der skal bruges en udgang til hver lanterne. Hvis du har et I4 signal med 4 lanterner, skal du bruge 4 undgange på f.eks. en ZA1-16 decoder. Med andre ord, kan en ZA1-16 med 16 udgange, styre 16 lanterner. MEN, hver lanterne har to tilstande, nemlig fast- og blinkende lys. Dvs. at der ikke skal to tilslutninger til at skifte mellem fast og blinkende lys.


        • Hvis du ikke skal bruge alle udgange til signaler, kan overskydende udgange blot bruges til at styre andre ting, som f.eks. lys, motorer eller sporskifter.


        • Har du brug for at have flere signaler koblet sammen i feks. en sammenbundet togvej, som eksempel, F3, I4+HV, PU6 og U3 (stor togvejssætning), skal du bruge i alt 19 udgange. Og skal der stilles togvej den modsatte retning, skal du bruge 38 udgange. Dvs. 3 ZA1-16 decodere, som pt. ikke er sammenkoblede til en samtidig virkende decoder (taler ikke sammen enhed til enhed). Det er ikke godt. Derfor skal man bruge ZA3-decoderen, som har 48 signaludgange. Altså styring af ovennævnte, og så have 10 frie terminaler til f.eks. kontrollys for overkørser samt overkørselssignalerne, f.eks. 2 stk. OVK2 og selve overkørslen 1 udgang. Så er der 5 udgange tilbage. Eller uden overkørsel kan de 10 udgange styre 3 DV3 rangersignaler. Og en til f.eks. traktorlys.


        • Det skal også lige nævnes, at i decoderen findes de fleste europæiske landes signaler, så de er ikke begrænset til modelbanefolk, som kører dansk.


         



        5. LedMultiflex og FullMultiplex:

         

        • Med fuldMultiplex-processen kan de individuelle forbindelser som med "normal" brugte dekoderforbindelser, for eksempel seriemodstande kræves til LED'er. Enhver dåse Forbrugerne tilsluttet være.


        • Med LEDmultiplex-processen er seriemodstandene integreret i dekoderen. Der kan kun tilsluttes det samme eller i det mindste lignende lysdioder i multiflextilstanden.


        • SignalMultiplex er et specielt tilfælde af LEDmultiplex-processen, hvor decoderen kan kontrollere op til 12 lanterner med kun 4  fire forbindelser.




        6. FunctionGenerator:



        • Med Qdecoders funktionsgenerator får den entusiastske modelbanemand en ekstremt kraftfuld værktøj til rådighed til at kontrollere funktionerne på dekodere, der i vid udstrækning kan bestemmes af dig selv.



        • Skal jeg være i stand til at programmere?


        • Grundlæggende nej. Selvfølgelig hjælper det med arbejde med den gratis pc-software Qrail, hvis Du har programmeringserfaring. Ellers kan vi hjælpe dig på vej.




        7. TimeControl:


        • Qdecodere kan kontrollere både enkle og meget komplekse automatiske processer. TimeControl beskriver funktionen en Qdecoder, hvori i en enkel tidsstyret Sekvens af forskellige funktionsudgange for entændes i et bestemt tidsrum. I kombination med functionGenerator leverer den komplette funktionalitet til at implementere komplekse tilstandsmaskiner.


        • Hvor lang tid tager en cirkulation?


        • Med Qdecoders TimeControl kan du afvikle op til 100 begivenheder med hver tilslutning i op til 11 minutter (eller køre flere samtidig) som et sæt af "begivenheder" sat sammen.




        8. PrecisionServercontrol - ZA3:

         

        • Qdecoder med precision ServoControl generer præcisionsstyring af motorer til f.eks. sporskifter som får servomotorerne til at køre jævnt.


        • Hvor kan jeg hente 5 V til servoen fra?


        • ZA3-servoen sørger for betjening af en Servo, og kræver 5 V. Alle andre Qdecodere skal også bruge en 5 V strømforsyning.